Lajme

Të ndalohet dhuna për të hyrë në ndërtesat e komunave në veri

Ambasadori amerikan në Kosovë, Jeffrey Hovenier, tha këtë të enjte se nuk duhet përdorur forca për tu futur në ndërtesat komunale në veri të Kosovës.

Ai i ka bërë këto deklarata, pasi të premten pritet që kryetarët e rinj të komunave veriore të Kosovës, të bëjnë betimin dhe të nisin punën.

Kryetarët e rinj, të gjithë nga partitë shqiptare, janë zgjedhur në zgjedhjet e mbajtura në prill, në komunat veriore të banuara me shumicë serbe pas dorëheqjeve të kryetarëve paraprakë, si shenjë pakënaqësie ndaj vendimit të Qeverisë së Kosovës për riregjistrim të makinave ilegale serbe në RKS, Republika e Kosovës.

Këtë proces zgjedhor e kanë bojkotuar një pjesë e mirë e qytetarëve.

Sipas të dhënave të Komisionit Qendror Zgjedhor, në zgjedhje kanë dalë 1.567 votues apo 3.47 për qind e trupit zgjedhor.

Thirrjet për bojkot i ka bërë Lista Serbe, partia kryesore e serbëve në Kosovë, e cila gëzon mbështetjen e Beogradit zyrtar.

Kur Hovenier është pyetur se si mund të rrjedhë procesi të premten, ai ka thënë se
“Shtetet e Bashkuara besojnë se është me rëndësi që kjo gjë të bëhet në një mënyrë që shmang konfliktin dhe rritjen e tensioneve në veri”.

“Ne presim nga kryetarët e zgjedhur që të ushtrojnë rol teknik, në vend të atij politik, dhe të ndërmarrin veprime që nuk shihen si përshkallëzuese. Shembull, ne nuk mendojmë që është ide e mirë që të përdoret forca për të fituar qasje në ndërtesa, të cilat mund të mos jenë të qasshme tani”,-tha ai.
Burimi Euronews

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button