Aktualitet

Pse tiroidja është kaq e rëndësishme për kockat?

18.05.2023 – 12:54

Osteoporoza dhe sëmundja e tiroides mund të ndodhin së bashku, pjesërisht për shkak të rëndësisë së hormoneve tiroide për densitetin dhe strukturën e kockave.

Osteoporoza është një sëmundje e kockave që ndikon në densitetin mineral të kockave dhe forcën e kockave. Ndodh kur ekuilibri i resorbimit dhe formimit të kockave prishet dhe më shumë kockë humbet sesa zëvendësohet.

Ndërsa mosha më e madhe është një faktor që lidhet me osteoporozën, ajo nuk konsiderohet një pjesë rutinë ose tipike e plakjes. Jo të gjithë do të zhvillojnë osteoporozë dhe mosha nuk është arsyeja e vetme që mund të ndikohet në shëndetin e kockave.

Sistemet në trup janë të ndërlidhura, dhe kockat nuk bëjnë përjashtim. Hulumtimet tregojnë se mosfunksionimi në zona të tjera, si në tiroide, mund të çojë gjithashtu në brishtësinë e kockave.

A mund të shkaktojnë osteoporozën problemet e tiroides?

Mosfunksionimi i tiroides mund të shkaktojë humbje të densitetit mineral kockor dhe pakësim të forcës së kockave që mund të çojë në osteoporozë.

Tiroidja, një gjëndër endokrine që prodhon hormone dhe rregullon jodin në trup, është e rëndësishme për shëndetin e kockave. Hormonet e saj përdoren në zhvillimin e skeletit dhe balancimin e resorbimit dhe rimodelimit të kockave.

Kur tiroidja nuk funksionon siç duhet, mund të krijojë një reaksion zinxhir që në fund të fundit prish funksionin e indit kockor.

Jo të gjithë që jetojnë me mosfunksionim të tiroides zhvillojnë osteoporozën, megjithatë, dhe mënyra e saktë se si lidhen këto kushte është ende e paqartë.

Tiroide tepër aktive (hipertiroidizëm)

Hipertiroidizmi ndodh kur tiroidja prodhon hormone të tepërta të tiroides (hormonet T3 ose T4 ose të dyja). Hipertiroidizmi i hapur, forma e rëndë e hipertiroidizmit, është prania e niveleve të ulëta të T3, T4 ose të dyjave, si dhe nivele të ulëta të hormonit stimulues të tiroides (TSH).

Hipertiroidizmi i hapur prek kockat duke shkaktuar një cikël të shkurtuar të rimodelimit të kockave, i cili çon në qarkullim më të lartë të kockave dhe humbje të kalciumit.

Hipertiroidizmi subklinik, i përcaktuar si T3 dhe T4 me diapazon normal, por TSH jonormale, shpesh i mungojnë simptomat e dukshme dhe konsiderohet një lloj më i butë i hipertiroidizmit. Marrëdhënia e saj me osteoporozën është më pak e qartë se në llojin e hapur, por hulumtimi sugjeron se biomarkerët e ndryshimit të kockave mund të gjenden ende në këtë nivel.

Tiroide joaktive (hipotiroidizëm)

Të kesh nivele të larta të TSH dhe nivele të ulëta të T3 dhe T4 njihet si hipotiroidizëm i hapur.

Marrëdhënia e saj me osteoporozën është e diskutueshme. Disa prova tregojnë se është një gjendje e lidhur me qarkullimin e reduktuar të kockave, por jo reduktimin e densitetit të kockave, ndërsa të dhëna të tjera tregojnë se densiteti i kockave është i prekur.

Autorët e një rishikimi kërkimor të vitit 2020 sugjerojnë që hipotiroidizmi duhet të përfshihet si një faktor rreziku i osteoporozës, sepse shumica e studimeve tregojnë se TSH jashtë kufijve rrezikon densitetin e kockave.

Nuk mund të thuhet e njëjta gjë për hipotiroidizmin subklinik, ose versionin më të butë të hipotiroidizmit me nivele normale të T4. Autorët e rishikimit vërejnë se të dhënat e fundit nuk mbështesin një lidhje midis hipotiroidizmit subklinik dhe rrezikut të osteoporozës.

Pse ndikon tiroidja në densitetin e kockave?

Marrëdhënia midis funksionit të tiroides dhe shëndetit të kockave është komplekse. Kjo  përfshin jo vetëm tiroiden, por boshtin hipotalamik-hipofizë-tiroide (HPT), një proces rrethor i përbërë nga tre funksione të trupit vetë-rregullues.

Ndërsa hormonet e tiroides T3 dhe T4 tregohen në mënyrë specifike në funksionet e kockave, ato rregullohen nga TSH nga gjëndrra e hipofizës, e cila stimulohet nga hormoni që çliron tirotropinën (TRH) nga hipotalamusi.

TSH, T3 dhe T4 mund të ndikojnë në strukturën dhe formimin e kockave.

Një studim i bazuar tek brejtësit i vitit 2021 sugjeron se TSH luan një rol të pavarur si në diferencimin e indit kockor ashtu edhe në formimin e kockave duke nxitur rritjen qelizore dhe shprehjen e gjeneve specifike.

TSH gjithashtu stimulon T3 dhe T4, hormonet e tiroides që luajnë rolin e tyre në shëndetin e kockave.

T3 dhe T4 metabolizohen në qelizat skeletore. Ato janë pjesë e një kaskade procesesh biologjike thelbësore për zhvillimin e skeletit, funksionin e duhur të indit kockor dhe rritjen dhe pjekurinë tuaj lineare të kockave që nga fëmijëria.

Kur ndonjë pjesë e boshtit HPT shkon keq, ekuilibri delikat i hormoneve që ndihmon për të siguruar që kockat të mbeten të forta mund të prishet.

Ju mund të trajtoni osteoporozën dhe gjendjen e tiroides në të njëjtën kohë, por trajtimi i tiroides nuk garanton një përmirësim në shëndetin e kockave. Disa medikamente hipotiroide madje mund të kontribuojnë në humbjen e densitetit të kockave. Mjeku mund t’ju flasë për të mirat dhe të këqijat e secilit trajtim përpara se të filloni.

 
Burimi Konica.al

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button