Lajme

Toka po kthehet në bombë me sahat, satelitët bllokojnë orbitën

Nga përforcuesit e konsumuar të raketave deri te satelitët e shkatërruar të spiunazhit sovjetik, vëllimi i madh i mbeturinave hapësinore që lundrojnë mbi kokat tona është i paimagjinueshëm.

Ajo që është edhe më e vështirë për t’u kuptuar është se këto ‘bomba me sahat’, siç janë quajtur disa objekte, të gjitha kanë bllokuar orbitën e ulët të Tokës në më pak se 75 vjet. Me kaq  shumë satelitë që lëshohen çdo ditë – duke përfshirë mijëra nga miliarderët si Elon Musk dhe Jeff Bezos – është e qartë për të kuptuar pse qeveritë dhe agjencitë hapësinore në mbarë botën janë në panik.

Vendi përgjegjës për më shumë mbeturina është SHBA, gjë që ndoshta nuk është befasuese duke pasur parasysh suksesin e NASA-s në fushën e lëshimeve dhe eksplorimit të raketave, si dhe numrin në rritje të firmave private amerikane si SpaceX e Musk që vendosin satelitë në hapësirë. Sipas kompanisë LeoLabs, ai ka 8,497 objekte si trupa raketash, ngarkesa dhe mbeturina në orbitën e ulët të Tokës. Rusia është e radhës me 4,836, e ndjekur nga Kina me 4,047. Këta tre lojtarë kryesorë të hapësirës i kalojnë të gjitha kombet e tjera, megjithëse sigurisht Evropa ka Agjencinë Evropiane të Hapësirës (ESA) dhe jo vende individuale që vendosin raketa.

 
Burimi Euronews

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button