Bota

Vetëm me një tank dhe pa fluturime, çfarë ndodhi në paradën e “tonifikuar” të Ditës së Fitores në Moskë

Rusia tradicionalisht përdor paradën e Ditës së Fitores në Moskë për të përkulur fuqinë e saj ushtarake. Në paradat e viteve të mëparshme, dhjetëra tanke kanë kaluar nëpër Sheshin e Kuq, ndërsa avionët dhe helikopterët shpërthyen qiellin lart.

Por parada e këtij viti ishte një ngjarje më modeste.

Kishte vetëm një tank që udhëhiqte kolonën e mekanizuar të këtij viti – T-34, një automjet i epokës sovjetike i vënë në terren nga Rusia gjatë Luftës së Dytë Botërore.

Në paradën e vitit 2022, T-34 u shoqërua nga disa nga T-90 dhe T-14 më moderne. Asnjëra nga këto modele nuk u shfaq në festën e së mërkurës. Në vend të kësaj, T-34 u shoqërua nga një procesion i mjeteve luftarake me shumë qëllime – Tigr.

U ekspozuan gjithashtu automjetet e blinduara Tigr-M dhe VPK-Ural, por fokusi kryesor ishte sistemi më i avancuar i mbrojtjes ajrore të vendit – S-400 – dhe sistemi i tij balistik ndërkontinental – Yars, i cili është pjesë e forcave bërthamore të Rusisë.

Sipas agjencisë shtetërore të lajmeve TASS, 125 artikuj të pajisjeve ushtarake ishin të ekspozuara.

Pavarësisht nga parashikimet e motit që tregojnë qiell relativisht të kthjellët mbi Moskë, fluturimi i zakonshëm mbi Sheshin e Kuq u anulua, njoftuan mediat shtetërore, pa dhënë një shpjegim.


Top Channel
Burimi Top Channel

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button