Aktualitet

Këto ushqime që po i jepni fëmijëve janë toksike

08.05.2023 – 08:05

Ju dëshironi më të mirën për fëmijët tuaj, natyrisht, kështu që ju duhet të dini për substancat e dëmshme që ato mund të jenë duke ngrënë dhe tani që ju po lexoni këtë artikull:

1- Pesticidet

Kimikatet toksike zakonisht përdoren për të vrarë dëmtuesit në shumë fruta dhe perime që fëmijëve të vegjël u pëlqen të hanë. “Një nga çështjet kryesore që unë po punoj është marrja e një pesticidi shumë toksik të quajtur chlorpyrifos nga furnizimi me ushqim,” thotë Miriam Rotkin- një shkencëtar në Këshillin Kombëtar të Mbrojtjes së Burimeve (NRDC). “Testimi që është bërë e gjen atë në mollë, manaferra, pjepër (edhe nga brenda), portokall, banane – llojet e frutave që janë në tryezë për fëmijë.”

Shkenca tregon, thotë ajo, se pesticidi është toksik për trurin në zhvillim e fëmijëve. Edhe pas larjes, frutat mbete po njësoj, kështu që alternativa më e mirë është të blini fruta organikë dhe perime për fëmijët tuaj – si dhe për veten nëse jeni shtatzënë.

2-Arsenik

Ju keni dëgjuar ndoshta për arsenikun e helmit, por me siguri nuk e dini se është i pranishëm në nivele të larta në një ushqim që fëmijët tuaj ndoshta mund të hanë shumë: orizin. “Arseniku në formën e tij inorganike është një kancerogjen i njohur njerëzor dhe është shumë i fuqishëm,” thotë Lefferts. “Mund të ndikojë në aftësinë e fëmijëve për të mësuar.” Është shqetësim i veçantë për fëmijët sepse shumë nga ushqimet e tyre të para, përfshirë drithërat dhe ushqimet e grira, janë me bazë orizi. “Orizi merr arsenik nga toka dhe uji më lehtë se kokrrat e tjera,” thotë Lefferts. Sipas FDA, marrja e orizit për foshnje në krahasim me peshën e tyre trupore është tre herë më e madhe se sa është për të rriturit, dhe studimet kanë treguar që arseniku mund të ketë efekte zhvillimi tek fëmijët. Lefferts këshillon që të ushqeni fëmijët tuaj një shumëllojshmëri kokrrizash dhe ushqimesh të tjera për t’u siguruar që nuk po gëlltitin shumë toksinën.

3-Ushqime të ngjyrosura: Ngjyrosje e ushqimit

Ato drithëra, karamele dhe pije sportive me ngjyra të ndezura përmbajnë ngjyra ushqimore që mund të jenë të dëmshme për fëmijët. “E kuqja , e verdha  dhe ngjyrat e tjera ushqimore sintetike mund të shkaktojnë sjellje si hiperaktiviteti tek disa fëmijë,” thotë Lefferts. “Në 1990, FDA arriti në përfundimin se e kuqja ishte një kancerogjen i bazuar në studimet e ushqimit të kafshëve dhe ndaloi përdorime të tij, përfshirë në kozmetikë dhe barna të aplikuara nga jashtë, por shumica e përdorimeve janë ende të lejuara në ushqime dhe ilaçe që gëlltisin”.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Burimi Konica.al

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button