Bota

Live/ Kurorëzohet zyrtarisht Mbreti Charles III

Mbreti Charles III i Britanisë është kurorëzuar zyrtarisht si monark në një ceremoni madhështore dhe  fetare në Westminster Abbey.

Kryepeshkopi i Canterbury Justin Welby vendosi kurorën e Shën Eduardit mbi kokën e Charles III, pjesa më e rëndësishme e shërbimit të kurorëzimit.

Ndërsa përgatitej ta bënte këtë, Welbi tha: “Mbreti i mbretërve dhe Zot i zotërve, bekoje, të lutemi, këtë kurorë, dhe kështu shenjtëro shërbëtorin tënd Charles, mbi kokën e të cilit sot e vendos atë si një shenjë madhështie mbretërore. , që ai të kurorëzohet me favorin tënd të hirshëm dhe të mbushet me hir të bollshëm dhe të gjitha virtytet princërore; nëpërmjet atij që jeton dhe mbretëron suprem mbi të gjitha gjërat, një Perëndi i vetëm, botë pa fund. Amen.”

Pasi kurorëzoi Mbretin, Welby tha: “Zoti ruaj mbretin”.

 

Kurorëzimi  – një bashkim simbolik i monarkisë, kishës dhe shtetit – po ndiqet nga personalitete nga e gjithë bota dhe mijëra njerëz janë mbledhur në Londër për të marrë pjesë në spektakël. Ky është kurorëzimi i parë i Britanisë në 70 vjet.

Është hera e vetme që Charles do të mbajë kurorën e Shën Eduardit, e cila është e rezervuar për kurorëzimin e një monarku të ri.

Një përshëndetje me armë u qëllua nga Artileria Mbretërore e Kuajve të Trupave Mbret, e vendosur në Paradën e Rojeve të Kuajve dhe gjithashtu pak më poshtë në lumin Thames në Kullën e Londrës.

Një e shtënë është qëlluar në Kullën e Londrës për të shënuar kurorëzimin e mbretit Charles III

Në total, përshëndetjet me armë u dëgjuan në 13 vende në mbarë Mbretërinë e Bashkuar, duke përfshirë në Edinburg, Cardiff dhe Belfast, si dhe në anijet detare.

Sulmi tradicional përfshin 21 fishekë, të qëlluar në intervale 10 sekondash.

E bërë prej ari të ngurtë 22 karatësh, kurora 360-vjeçare është mbi 30 cm e gjatë, me peshë rreth 2.23 kg.

 https://www.youtube.com/watch?v=nWmPw8dok3Q