Aktualitet

Ilaçet që përdoren për trajtimin e etheve

06.05.2023 – 10:45

Nëse fëmija është më i madh se 6 muajsh dhe ka ethe, me siguri nuk ka nevojë të mjekohet për ethe, përveç nëse është e pakëndshme.

Shikoni sjelljen e fëmijës . Nëse është duke pirë, ha, fle normalisht dhe është në gjendje të luajë, duhet të prisni të shihni nëse ethet përmirësohen vet dhe nuk keni nevojë për të trajtuar ethet.

Çfarë mund të bëni?

  • Mbajeni dhomën të ftohtë
  • Sigurohuni që ajo të jetë e veshur me rroba të lehta.
  • Inkurajoni të pijë lëngje të tilla si ujë, lëngje të holluar ose një zgjidhje elektroliti të blerë në dyqan.
  • Konsultohuni  me mjekun përpara se të jepni ilaç

Si të përmirësoni rehatinë e fëmijës me ilaçe?

Acetaminofeni dhe ibuprofen janë ilaçe të sigurta dhe të efektshme nëse përdoren si për të përmirësuar rehatinë e fëmijës, dhe ato gjithashtu mund të ulin ethet. Ata nuk kanë nevojë për recetë dhe janë në dispozicion në dyqanet ushqimore dhe farmacitë. Sidoqoftë, mbani në mend këtë:

Ibuprofen duhet të përdoret vetëm për fëmijët më të mëdhenj se 6 muajsh. Nuk duhet t’u jepet fëmijëve që vjellin vazhdimisht ose janë të dehidratuar.

Mos përdorni aspirinë për të trajtuar ethet ose sikletin e fëmijës . Aspirina ka qenë e lidhur me efekte anësore të tilla si stomaku i përzier , gjakderdhja e zorrëve dhe, më seriozisht, sindromi Reye.

Nëse fëmija juaj po vjell dhe nuk mund të marrë asgjë nga goja, mund të jetë i nevojshëm një supozitor i zorrës së trashë. Acetaminofeni vjen në formë supozitori dhe mund të ndihmojë në uljen e parehati në një fëmijë të vjella.

Para se t’i jepni fëmijës ndonjë ilaç, lexoni etiketën për t’u siguruar që po jepni dozën e duhur për moshën dhe peshën e tij. Gjithashtu, nëse fëmija  po merr ilaçe të tjera, kontrolloni përbërësit. Nëse ato përfshijnë acetaminofen ose ibuprofen, njoftoni mjekun . Nëse fëmija është më i vogël se 2 vjec, duhet të diskutoni ilaçet me mjekun e fëmijës për të qenë të sigurt.

Shënim: Në vitin 2011 prodhuesit filluan të zëvendësojnë acetaminofenin e foshnjës 80 mg / 0.8 ml, me lëng të foshnjës acetaminofen  160 mg / 5 ml. Shikoni ilaçet për ethe dhe dhimbje: Sa mund t’i jepni fëmijës  për më shumë informacion mbi ndryshimin e sasive të dozimit. Nëse jepni acetaminofen, sigurohuni t’i tregoni mjekut nëse përdorni pika 80 mg / 0.8 ml ose të lëng  160 mg / 5 ml.
Burimi Konica.al

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button