Bota

Temperaturat e oqeanit arrijnë në nivele rekord, shkencëtarët të alarmuar

Nxehtësia e sipërfaqes së oqeanit është në nivele rekord.

Temperaturat filluan të rriteshin në mes të marsit dhe u rritën në qiell gjatë disa javëve, duke i lënë shkencëtarët të përpiqeshin të kuptonin saktësisht pse.

Temperaturat kanë rënë që nga kulmi i tyre në prill – siç ndodh natyrshëm në pranverë – por ato janë ende më të larta se sa kanë qenë ndonjëherë në rekord për këtë periudhë të vitit.

“Është e jashtëzakonshme,” tha Gregory C. Johnson, një oqeanograf në Administratën Kombëtare të Oqeanit dhe Atmosferës, e cila llogarit temperaturën e sipërfaqes së oqeanit duke përdorur një rrjet anijesh, bovash dhe satelitësh.

Edhe pse janë ende të dhëna paraprake, nëse ato qëndrojnë, tha ai, “ky është një tjetër moment historik”.

Rekordi mund të mos duket i madh – është gati dy të dhjetat e shkallës më i lartë se rekordi i mëparshëm në 2016 – por duke pasur parasysh se sa nxehtësi nevojitet për të ngrohur këtë sasi të madhe uji  është një sasi masive energjie.

Çfarë fshihet pas kësaj rritjeje të shpejtë nuk është ende plotësisht e qartë.

Disa shkencëtarë janë të shqetësuar se shkalla e këtyre të dhënave të reja mund të shënojë fillimin e një tendence alarmante. Të tjerë thonë se temperaturat rekord si këto janë gjithmonë shqetësuese, por të pritshme duke pasur parasysh krizën klimatike të shkaktuar nga njerëzit.

Të gjithë pajtohen se pasojat ka të ngjarë të jenë të rëndësishme. Oqeanet më të ngrohta zbardhin koralet, vrasin jetën detare, rrisin rritjen e nivelit të detit dhe e bëjnë oqeanin më pak efikas në thithjen e ndotjes nga ngrohja e planetit – sa më të ngrohta të jenë oqeanet, aq më shumë planeti do të ngrohet.

Rikthimi i El Niños

Një shtytës kryesor i nxehtësisë besohet të jetë një El Niño – dhe potencialisht i fortë, një luhatje natyrore klimatike e lidhur me ngrohjen në Oqeanin Paqësor tropikal qendror dhe lindor, i cili ka një efekt ngrohjeje globale.

Bota sapo ka dalë nga një La Niña 3-vjeçare, homologu më i freskët i El Niños, i cili ka ndihmuar në maskimin e plotë të ndikimit të ngrohjes globale. Që kur La Niña përfundoi në mars , temperaturat e oqeanit duket se janë në një rikthim, thonë shkencëtarët.


Top Channel
Burimi Top Channel

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button