Aktualitet

Paketat e shpëtimit nuk do të parandalojnë një krizë financiare

04.05.2023 – 13:32

Duket se viti 2023 mund të mbahet mend si viti që shënoi fillimin e një krize të re financiare. Kur Silicon Valley Bank dhe Signature u shembën në mars, optimistët argumentuan se kjo ishte një diçka e nxitur nga zotërimet e mëdha të depozitave fillestare.

Me blerjen e First Republic nga JP Morgan gjatë fundjavës, perspektiva e një krize të përgjithshme bankare po merret më seriozisht nga tregjet.

Në fillim të kësaj jave u shitën shumë aksione bankare. PacWest arriti 42%; Aleanca Perëndimore ra 27%; dhe Metropolitan Bank ra 20%. Comerica dhe Zion Bancorp ndoqën paketën, të dyja me një rënie prej gati 10%. Indeksi bankar rajonal KBW ra me 7%.

Më në fund tregjet po zgjohen nga fakti se një pjesë e madhe e sistemit bankar është potencialisht i paaftë për të paguar, rreth gjysmën e saj.

Sistemi bankar është drejt falimentimit për shkak të politikës së pamatur të bankës qendrore. Pas krizës së fundit financiare në 2008-09, bankat qendrore u angazhuan në eksperimente të ashpra monetare, duke përfshirë lehtësimin sasior (QE), i cili uli normat e interesit në nivele të ulëta rekord.

Vlen të diskutohet nëse këto eksperimente patën një ndikim të madh në rritjen ekonomike, por ato sigurisht çuan në rritjen ekstreme në tregjet e aktiveve. QE mbuloi pothuajse çdo treg financiar, nga bursa në tregun e banesave e deri te tregu i orëve të përdorura luksoze.

Me valën e dështimeve të bankave, këto tregje tashmë do të pësojnë humbje të mëdha. Vetë dështimet e bankës jo vetëm që rritën çmimin për aktivet me rrezik si ato të përmendura më sipër, por edhe çmimin e aktiveve që nuk ishin të rrezikuara.

Investitorët zakonisht identifikojnë asete të caktuara, si obligacionet e qeverisë. Në fund të fundit, qeveritë shtypin para, në mënyrë që të mund të paguajnë gjithmonë kreditë e tyre.

Por politikat e QE i kanë kthyer këto aktive që dikur nuk përbënin një rrezik në aktive me rrezik. Duke ulur ndjeshëm normat e interesit për obligacionet e qeverisë, bankat qendrore i kanë bërë këto obligacione të ndjeshme ndaj rritjes së normave të interesit.

Me bankat qendrore që tani po rrisin normat në përpjekje për të frenuar inflacionin, çmimi i këtyre aktiveve ka shënuar rënie. Humbjet kanë trembur depozituesit.

Të dhënat tregojnë se në javët e fundit kemi parë ecurinë më të madhe të depozitave që nga fillimi i Depresionit të Madh. Deri më tani, kjo ka ndikuar kryesisht në bankat më të vogla rajonale.

Ata që mbajnë depozita në këto banka që janë më të mëdha se kufiri i Korporatës Federale të Sigurimit të Depozitave (FDIC) prej 250,000 dollarësh, janë të frikësuar se banka do të shembet dhe se do të humbasin paratë e tyre.

Kur depozituesit marrin paratë dhe ikin, banka shembet shumë shpejt.

Përdorimi i kohëve të fundit i paketave të shpëtimit dhe blerjet e përqëndruara mund të bëhen gjithnjë e më të vështira pasi më shumë banka janë nën presion. E vetmja zgjidhje atëherë do të jetë garantimi i të gjitha depozitave në sistemin bankar.

Megjithatë, bërja e kësaj do të ishte e barabartë me dhënien e një garancie të përgjithshme nga qeveria për të gjitha zotërimet e kapitalit. Me një politikë të tillë, investitorët mund të rrezikojnë të investojnë për aq sa e shohin të arsyeshme, në fund të fundit nëse diçka shkon keq qeveria do ta zgjidhë.

Ekonomistët e quajnë këtë problem “rrezik moral”.

Megjithatë, edhe atëherë, dëmi në ekonomi ka të ngjarë të jetë bërë tashmë. Standardet e kredisë tani po shtrëngohen me shpejtësi, që do të thotë se kreditimi për ekonominë reale së shpejti do të jetë ngushtuar. Si pasojë, bizneset do të tërhiqen nga investimet dhe njerëzit do të ndalojnë së bleri shtëpi. Në këtë pikë, papunësia duhet të fillojë të rritet me fillimin e pushimeve nga puna në sektorin e ndërtimit. Pritet të ndodhë një recesion, i pasur nga një krizë më e gjerë.

Megjithatë, trashëgimia afatgjatë e kësaj situate mund të jetë një socializim i pjesshëm i sistemit bankar. Pas krizës së fundit financiare, bankat në mbarë botën u angazhuan në një eksperiment monetar të paprecedentë.

Ndikimi i këtij eksperimenti në ekonominë reale ishte i pasigurt në rastin më të mirë, dhe pas një pike të caktuar, bankat qendrore dukej se po përdornin politikat e QE vetëm për të treguar sa të mundnin.

Por këto politika kishin kosto, dhe mos prisni mea culpa nga përgjegjësit.
Burimi Konica.al

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button