Aktualitet

Dhimbje fyti dhe erë e keqe goje? Ja pse ndodhin

04.05.2023 – 20:01

Disa infeksione, të tilla si bajamet, si dhe sinusiti dhe refluksi i acidit, mund të shkaktojnë dhimbje të njëkohshme të fytit dhe erë të keqe të gojës.

Shkaqet e mundshme të dhimbjes së fytit dhe erës së keqe të gojës

Kur këto simptoma shfaqen veçmas, dhimbja e fytit mund të shoqërohet me sëmundje afatshkurtra ose irrituese, ndërsa era e keqe e gojës mund të shkaktohet nga sëmundjet dentare, një infeksion i sinusit ose nga disa ushqime që hani.

Megjithatë, nëse jeni duke përjetuar dhimbje fyti dhe erë të keqe, ato mund të tregojnë një gjendje të ndryshme shëndetësore.

Merrni parasysh kushtet e mëposhtme që mund të shkaktojnë dhimbje të njëkohshme të fytit dhe erë të keqe të gojës, si dhe simptoma të tjera të mundshme që lidhen me secilën gjendje.

Tonsiliti

Tonsiliti është një gjendje e zakonshme në të cilën bajamet inflamohen. Ajo lidhet kryesisht me infeksionet bakteriale të Streptokokut, por mund të shkaktohet edhe nga infeksionet virale.

Përveç dhimbjes së fytit dhe erës së keqe të gojës, bajamet mund të shkaktojnë ethe, vështirësi në gëlltitje dhe ënjtje të nyjeve limfatike rreth qafës. Skuqja, ënjtja dhe zmadhimi i bajameve janë të gjitha shenja që një mjek mund të shohë në këtë gjendje.

Streptokoku i fytit

Kur keni një dhimbje të fortë të fytit, një nga kushtet e para që mund të mendoni është streptokoku. Ky është një infeksion bakterial i shkaktuar edhe nga streptokoku i grupit A, konsiderohet shumë ngjitëse.

Dhimbja e fytit nga streptokoku ka tendencë të ketë një fillim të papritur dhe mund ta bëjë brendësinë e fytit të kuq. Një mjek mund të vërejë gjithashtu njolla të kuqe në qiellzën e gojës dhe njolla të bardha në bajame.

Përveç dhimbjes në fyt, fyti i streptokokut mund të shkaktojë erë të keqe, ethe dhe ënjtje të nyjeve limfatike. Megjithatë, ndryshe nga infeksionet e tjera, streptokoku i fytit nuk shkakton kollë, të ngjirurit e zërit ose rrjedhje hundësh.

Ethet e kuqe (scarlatina)

Ethet e kuqe shkaktohen nga i njëjti grup bakteresh si streptokoku dhe bajamet. Ky infeksion shkakton një dhimbje të fortë të fytit, së bashku me një shtresë të bardhë në gjuhë që mund të shkaktojë erë të keqe.

Një temperaturë e lartë prej 38°C ose më shumë është e zakonshme në ethet e kuqe. Ju mund të përjetoni ndryshime të lëkurës, të tilla si një skuqje që mund të ndryshojë në ton bazuar në ngjyrën tuaj natyrale të lëkurës. Ethet e kuqe gjithashtu mund të shkaktojnë gunga në lëkurë dhe gjuhë.

Sinusiti

I quajtur gjithashtu një infeksion i sinusit, sinusiti është një infeksion bakterial që mund të ngatërrohet me një ftohje. Mund të shkaktojë dhimbje koke, dhimbje në fytyrë dhe rrjedhje hundësh. Sinusiti gjithashtu mund të shkaktojë kongjestion nazal dhe pika pas hundës, të cilat mund të irritojnë fytin dhe të ndryshojnë mënyrën se si nuhat frymëmarrja.

Bronkiti

Bronkiti është një infeksion i bronkeve, rrugëve kryesore të frymëmarrjes së mushkërive. Mund të shkaktojë dhimbje të fytit, kollë dhe frymëmarrje.

Prodhimi i tepërt i mukusit është gjithashtu i zakonshëm në bronkit. Kjo mund të bëjë që fryma të ketë erë të keqe. Rrjedhja e hundës, dhimbja e kokës dhe kongjestioni i hundës janë gjithashtu të mundshme.

Ashtu si ftohja e zakonshme, bronkiti zakonisht përmirësohet vetë, pa trajtim. Megjithatë, në 1 në 20 raste, mund të kalojë në pneumoni.

I ftohte i zakonshem

Ndryshe nga infeksionet bakteriale, ftohja e zakonshme është një virus që tenton të largohet pa trajtim. Ka disa nga të njëjtat simptoma si sëmundjet e tjera, duke përfshirë rrjedhjen e hundës, dhimbjen e fytit, pikimin pas hundës, kollën dhe erën e keqe të gojës.

Simptomat e një ftohjeje të zakonshme mund të zgjasin 10-14 ditë dhe zakonisht arrijnë kulmin pas 2-3 ditësh.

Refluksi i acidit

Nëse jeni duke përjetuar dhimbje të fytit dhe erë të keqe pa simptoma të ngjashme me të ftohtin, mund të keni refluks acidi. Kjo gjendje karakterizohet nga një sfinkter i poshtëm i ezofagut i dobësuar, i cili bën që acidi i stomakut dhe disa nga përmbajtjet e stomakut të kthehen në ezofag. Shpesh është më e keqe në mëngjes dhe përmirësohet gjatë ditës.

Regurgitimi i acidit mund të lërë një ndjesi djegieje në fyt. Simptoma të tjera të zbaticës së acidit përfshijnë kollën, dhimbjen e gjoksit dhe të përzierat.

Dhimbja e fytit dhe fryma e keqe është një kombinim i simptomave që ndodhin në shumë kushte shëndetësore, duke përfshirë infeksionet akute, ftohjet e lehta dhe zbaticën e acidit.

Në kushte më të buta, të tilla si ftohja e zakonshme, dhimbja e fytit dhe era e keqe e gojës do të largohen ndërsa shkaku themelor mjekësor përmirësohet. Megjithatë, nëse simptomat zgjasin disa ditë dhe nuk përmirësohen ose nëse përkeqësohen, konsultohuni me një mjek për këshilla.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Burimi Konica.al

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button