Bota

Banka Qendrore Europiane rrit sërish normat e interesit në 3.25%

Banka Qendrore Evropiane ka rritur sërish normat e interesit për të ruajtur betejën e saj kundër inflacionit, por ka lehtësuar ritmin e rritjes.

Norma kryesore e politikës u rrit me 0.25 pikë përqindjeje në 3.25% nga këshilli drejtues i bankës qendrore të zonës euro, duke e bërë huamarrjen më të shtrenjtë. Ajo pasoi një rritje të ngjashme nga Rezerva Federale e SHBA të mërkurën mbrëma, pavarësisht krizës së mirë-dokumentuar të industrisë bankare , e cila është e lidhur me rritjen e normave të interesit, në ekonominë më të madhe në botë.

Bankat qendrore kanë rritur normat e interesit në një përpjekje për të ulur inflacionin i cili është rritur pas pushtimit të Ukrainës dhe vështirësive të zinxhirit të furnizimit të lidhura me bllokimet e COVID-19. Inflacioni qëndroi në 7% në 20 vendet që përdorin euron, më shumë se trefishi i normës së synuar të inflacionit prej 2% të Bankës Qendrore Evropiane.

Rritja e normës së së enjtes ishte më e vogël se rritjet e mëparshme dhe përfaqëson një ngadalësim në programin e rritjes së bankës qendrore.

Normat më të larta të interesit kanë çuar në fitime më të larta për huadhënësit, por gjithashtu kanë ushtruar presion mbi bankat pasi disa obligacione qeveritare – paratë e huazuara nga investitorët për një shtet – humbasin vlerën.

Ndërsa ka më pak shqetësime për shëndetin e sistemit bankar evropian, SHBA ka përjetuar trazirat më të këqija bankare që nga kriza financiare globale. Një numër bankash të mesme, duke përfshirë Silicon Valley Bank , Signature Bank dhe së fundmi, First Republic , janë shembur dhe janë marrë nën kontroll.


Top Channel
Burimi Top Channel

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button