Aktualitet

Cilat punë janë më të rrezikuara nga teknologjia?

03.05.2023 – 11:43

Ndërsa njeriu i parë gjerësisht si kumbari i inteligjencës artificiale (AI) paralajmëron për rreziqet në rritje nga mënyra se si po zhvillohet, bizneset po përpiqen të shohin se si mund ta përdorin teknologjinë në avantazhin e tyre.

Geoffrey Hinton, 75 vjeç, i cili ka punuar për Google, ka paralajmëruar se chatbot-et e AI së shpejti mund të jenë më inteligjentë se njerëzit.

Shumë shefa të bizneseve më thonë se tema e nxehtë e paraqitur në mbledhjet e bordit është se si të vendosin teknologjinë e stilit ChatGPT në bizneset e tyre sa më shpejt që të jetë e mundur.

Disa javë më parë, pashë sesi shefi i një prej kompanive më të mëdha britanike që përballeshin me konsumatorët shikonte kompjuterin e tij, futi transkriptin e një telefonate ankese ndaj klientit dhe i kërkova ChatGPT ta përmbledhte atë dhe t’i përgjigjej bazuar në një sërë rregullash që ai bëri.

Në rreth një minutë ai doli me një përgjigje shumë të besueshme, pa nevojë për asnjë kodim.

Rezultati përfundimtar ishte, më thonë, rreth 85% i saktë. Kjo është pak më pak se stafi i qendrës së thirrjeve njerëzore, por kushton një pjesë e një pikë përqindje të kostos së vendosjes së stafit.

Lajmi i mirë për të gjithë, rritja e pastër e produktivitetit, do të ndodhte nëse i gjithë stafi do të fokusohej tani në 15%, që nuk mund të trajtohej nga AI. Por qëllimi për të shkuar më tej dhe për të shkurtuar stafin është qartë aty.

Sidoqoftë, modelet e mëdha të gjuhës së AI po bëhen më të fuqishme. Ende jo aq i aftë sa një i rritur inteligjent, por jo larg. Përparimet po ndodhin më shpejt se sa pritej dhe mund të arrijnë pikën ku ato bëhen eksponenciale.

Ritmi i ndryshimit dhe i adoptimit do të thotë se ka hapësirë ​​për një goditje ekonomike dhe të vendeve të punës në ekonomi sa më shpejt që këtë vit.

Në momentin që bëhet më i zgjuar se personi më i zgjuar, në një mënyrë shumë të shkurtër, ne mund të arrijmë te “aftësia e arratisjes” – më e avancuar se e gjithë njerëzimi, në rrugën drejt asaj që është përshkruar nga një tjetër ish-insajder i inteligjencës artificiale të Google, Ray Kurzweil si “singularitet”. A jemi në fillimin e atij momenti eksponencial pikërisht tani?

Inteligjenca artificiale ka mundësinë të marrë një sërë sektorësh të ekonomisë, të cilët deri më tani kanë qenë të imunizuar ndaj përmirësimeve të produktivitetit, sepse ishin sektorë me kohë dhe njohuri intensive, dhe t’i transformojë ato.

Teknologjia na ka dhënë shumë përmirësime në cilësinë e jetës. Të gjithë telefonat tanë inteligjentë tani kanë të gjithë përmbajtjen që mund të dëshironim, gjithmonë të disponueshme menjëherë në shërbimet e transmetimit.

Një politikëbërës i lartë më tha se “shumë nga kjo risi e ka bërë kohën tonë të lirë më të këndshme. Nuk e ka bërë kohën tonë të punës, më produktive. Mund të ketë zhdukur mërzinë si përvojë njerëzore. Por a ju ka bërë më produktivë në punë? “

Tronditja e vërtetë ka qenë se këto teknologji janë të përdorshme në një kontekst komercial, jo vetëm për detyra “të ulëta njohëse, të përsëritura” – d.m.th. robotike – të menduara gjatë të ndjeshme ndaj automatizimit.

Befasia ka qenë se sa e përdorshme është kjo teknologji për punë shumë kreative dhe me vlerë të lartë, e cila supozohej se ishte relativisht e mbrojtur nga konkurrenca.

Themeluesi i Open AI/ ChatGPT, Sam Altman, ka shprehur vetë habinë e tij për përdorimin e deritanishëm. Në mënyrë të veçantë, faza e “faqes së zbrazët” ose “draftit të parë” në fillimin e procesit krijues të shkrimit të kopjes, krijimit të një imazhi ose muzike ose kodimit të një programi mund të arrihet në sekonda dhe jo në javë të informimit dhe përsosjes.

Përsëri kjo është ajo që është e mundur me njeriun jo-ende-aq-inteligjent-si-një të rritur të AI-së. Pra, lajmi i mirë është se vendosja e shpejtë e kësaj teknologjie, më shpejt se pjesa tjetër e botës, mund të zgjidhë krizën e gjatë të produktivitetit në Mbretërinë e Bashkuar.

Lajmi i keq është se mund të ndodhë aq shpejt sa të kapërcejë aftësinë e punëtorëve për t’u përshtatur në kohë, duke krijuar kriza sociale dhe ekonomike. A mund të përballemi në qendrat e thirrjeve dhe studiot krijuese në vitet 2020, ekuivalentin e asaj që ndodhi në minierat e qymyrit në vitet 1980?

Disa nga njerëzit më ngurrues për madhësinë e qeverisë në Silicon Valley kanë filluar të sugjerojnë se shtetet mund të kenë nevojë të sigurojnë të ardhura bazë. Përgjigja e entuziastëve të teknologjisë është mantra: “Ju nuk do të zëvendësoheni nga një AI, por mund të zëvendësoheni nga dikush që di të përdorë AI”.

Por ata thoshin se kjo është arsyeja pse të gjithë duhet të mësojnë se si të kodojnë. Kjo mund të mos jetë më një këshillë kaq e mençur për karrierën.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga “BBC

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Burimi Konica.al

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button