Aktualitet

Çfarë tregon hemoglobina në urinë?

03.05.2023 – 16:16

Hemoglobina është një proteinë që përmban hekur në qelizat e kuqe të gjakut që mbart oksigjen në të gjithë trupin. Rreth 65% e hekurit në trup gjendet në hemoglobinë.

Hemoglobina në urinë mund të jetë një shenjë se qelizat e kuqe të gjakut po prishen shumë shpejt. Në mjekësi, hemoglobina në urine quhet hemoglobinuri, dhe shpërbërja e shpejtë e qelizave të kuqe të gjakut quhet anemi hemolitike.

Kur qelizat e kuqe të gjakut shpërbëhen shpejt, hemoglobina e tepërt bartet përmes qarkullimit të gjakut derisa të arrijë në veshka. Veshkat e filtrojnë atë në urinë.

Shumë kushte të ndryshme mund të shkaktojnë hemoglobinuri dhe anemi hemolitike.

A është normale të kesh hemoglobinë në urinë?

Hemoglobina nuk është një gjetje normale në mostrën e urinës. Prania e saj sugjeron një problem mjekësor.

Shumë kushte të ndryshme mund të shkaktojnë që hemoglobina të jetë e pranishme në urinë, të tilla si infeksionet, sëmundjet e gjakut dhe efektet anësore nga operacioni ose mjekimi. Gjendjet themelore mund të variojnë nga të lehta në serioze.

Si zbulohet hemoglobina në urinë?

Mjekët mund të matin hemoglobinën në gjak me një analizë të urinës. Nuk nevojitet përgatitje e veçantë për testin. Do t’ju jepet një filxhan i veçantë për të mbledhur mostrën tuaj të urinës.

Një mjek do t’ju japë udhëzime specifike se si të kryeni testin.

Mjekët mund të zbulojnë hemoglobinën në kampionin tuaj duke aplikuar një sasi të vogël të urinës në shiritat e testimit.

Çfarë do të ndodhë nëse ka hemoglobinë në urinë?

Nëse hemoglobina zbulohet në urinë, mjeku mund të përdorë testet e mëposhtme për të ndihmuar në diagnostikimin e shkakut themelor:

 • një provim fizik
 • analizat e gjakut
 • analizat e urinës
 • testet imazherike
 • testet gjenetike
 • testet e palcës së eshtrave

Trajtimi specifik do të varet nga shkaku themelor. Disa kushte mund të mos kërkojnë trajtim.

Trajtimet e mundshme përfshijnë:

 • medikamente për të ngadalësuar ndarjen e qelizave të gjakut
 • transfuzionet e gjakut për të rritur numrin e qelizave të kuqe të gjakut
 • steroid ose ilace biologjikë për të reduktuar aktivitetin e sistemit imunitar
 • barna të imunoterapisë
 • rihidratim me lëngje të administruara nëpërmjet një linje intravenoze (IV).
 • trajtimi për infeksionet themelore
 • oksigjeni i administruar përmes një maske

Hemoglobina në urinë është zakonisht një shenjë se trupi po i prish shpejt qelizat e kuqe të gjakut. Nuk është normale të gjesh hemoglobinë në urinë dhe prania e saj është një shenjë e një gjendjeje themelore mjekësore.

Shumë kushte të ndryshme mund të çojnë në hemoglobinë në urinë, duke përfshirë disa infeksione, çrregullime të gjakut dhe çrregullime gjenetike. Një mjek mund t’ju ndihmojë të përcaktoni shkakun themelor me teste të ndryshme dhe t’ju këshillojë për opsionet më të mira të trajtimit.
Burimi Konica.al

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button