Një nga qytetet më të shtrenjta në botë rrit pagën minimale … ​​me 32 cent

Është një nga qytetet më të shtrenjta në botë, me tregun e banesave më pak të përballueshme në planet dhe hapësirat e parkimit që mund të shkojnë për gati një milion dollarë secila.

Pra, kur qeveria e Hong Kongut ngriti pagën minimale me 32 cent të hënën, aktivistët dhe punonjësit e komunitetit ishin të ashpër në përgjigjen e tyre.

“Ne mendojmë se kjo është e papranueshme,” tha Wong Shek-hung, drejtor i programit Hong Kong, në organizatën bamirëse Oxfam. “Nuk mund të mbulojë nevojat bazë në Hong Kong.”

Paga e re minimale tani qëndron në 40 dollarë Hong Kong (5,1 dollarë) në orë, nga 37,5 dollarë të mëparshme të Hong Kongut (4,78 dollarë) në orë.

Paga minimale, e vendosur për herë të parë në vitin 2011, supozohet të rishikohet çdo dy vjet – por ajo u ngri me normën e mëparshme në 2021 për shkak të ekonomisë së qytetit të goditur nga Covid, me autoritetet në atë kohë që argumentonin se një rritje pagash do të vendoste ” presion shtesë mbi sipërmarrjet” dhe rrezikojnë uljen e vendeve të punës me paga të ulëta.

Por Wong tha se kjo rritje e re do të bëjë pak ndryshim në Hong Kong, i renditur vazhdimisht si një nga qytetet më të shtrenjta në botë.

Në vitin 2022, ajo u bashkua me Los Anxhelosin për vendin e katërt në Indeksin Botëror të Kostos së Jetesës, të lëshuar nga Njësia e Inteligjencës Ekonomiste (EIU). Nju Jorku, Singapori dhe Tel Avivi janë në tre vendet e para.

Për krahasim, Nju Jorku ka një pagë minimale prej 15 dollarë në orë, dhe Los Angeles ka 16,78 dollarë në orë; Tel Aviv varion nga 8,27 dollarë në 8,45 dollarë në orë në varësi të orëve totale të punës. Singapori ofron paga minimale të ndryshme në varësi të sektorit, të zbatueshme vetëm për qytetarët dhe banorët e përhershëm.

Oxfam tha se paga e re është ende më e ulët se ajo që do të merrte një familje me dy anëtarë përmes programit të sigurimeve shoqërore të qytetit dhe do të demotivonte punëtorët. Ajo i ka kërkuar qeverisë të rrisë pagën minimale në të paktën 45.4 dollarë Hong Kong (5.78 dollarë) në orë, duke e quajtur rritjen e re “pothuajse të papërfillshme”.


Top Channel
BurimiTop Channel >

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button