Aktualitet

Kur duhet të filloni vitaminat prenatale?

30.04.2023 – 11:17

Ka shumë kufizime për llojet e medikamenteve dhe suplementeve që mund të merrni gjatë shtatzënisë – por vitaminat prenatale jo vetëm që lejohen, por rekomandohen fuqimisht.

Një vitaminë prenatale e mirë mund t’ju ndihmojë të mbani ju dhe foshnjën në rritje të shëndetshme, duke siguruar që të dy po merrni të gjitha lëndët ushqyese që ju nevojiten për t’i kaluar ato 9 muaj të ndërvarur të shtatzënisë.

Megjithatë, nëse vitaminat prenatale janë për ju dhe fëmijën, pse kaq shumë mjekë u thonë grave që të fillojnë t’i marrin ato përpara shtatzënisë?

Kur duhet të filloni të merrni vitamina prenatale?
Ka dy përgjigje këtu, por asnjëra nuk përfshin pritjen deri në ekografinë e tremujorit të parë.

Kur vendosni të provoni një shtatzëni
Përveç planifikimit të një vizite të mirë me gjinekologun, heqjes dorë nga kontrolli i lindjes dhe eliminimit të sjelljeve jo të shëndetshme si pirja e duhanit, duhet të filloni të merrni vitamina para lindjes.

Ju nuk do të jeni në gjendje të parashikoni se sa kohë do t’ju duhet për të mbetur shtatzënë – mund të jenë javë ose muaj – dhe nuk do ta dini se keni qenë të suksesshëm deri disa javë pas konceptimit. Vitaminat para lindjes janë një pjesë e rëndësishme e kujdesit para konceptimit.

Sapo të zbuloni se jeni shtatzënë
Nëse nuk jeni duke marrë tashmë vitamina prenatale, duhet të filloni sa më shpejt që të merrni një shenjë pozitive të shtatzënisë.

Pse t’i merrni ato para se të mbeteni shtatzënë?
Këtu është marrëveshja: Shtatzënia ju merr shumë. Fetusi është në fakt një rrjedhje e madhe në burimet natyrore të trupit, kjo është arsyeja pse ju kaloni kaq shumë kohë në ato 9 muaj duke u ndjerë të përzier, të rraskapitur, me dhembje, me ngërçe, me humor, me të qarë dhe me harresa.

Fëmija i merr të gjitha lëndët ushqyese që i nevojiten drejtpërdrejt nga ju, kështu që është e lehtë të ketë mungesë të vitaminave dhe mineraleve të rëndësishme gjatë shtatzënisë. Të siguroheni që trupi të ketë atë që i nevojitet për t’u ushqyer të dyve është shumë më e lehtë nëse filloni përpara se fëmija të zhvillohet më shumë.

Mendoni si të krijoni një rezervë: Nëse keni më shumë se mjaftueshëm vitamina dhe lëndë ushqyese që ju nevojiten për të lulëzuar, atëherë mund të përballoni t’i ndani ato vitamina dhe lëndë ushqyese me fëmijën tuaj ndërsa ai rritet.

A ka ndonjë efekt anësor të marrjes prenatale kur nuk jeni shtatzënë?
Në përgjithësi, vitaminat dhe lëndët ushqyese të përfshira në prenatale nuk do të shkaktojnë efekte anësore të dëmshme – nëse do të shkaktonin, gratë shtatzëna nuk do të inkurajoheshin t’i merrnin ato!

Thënë kështu, vitaminat prenatale përmbajnë nivele të lëndëve ushqyese specifike për gratë shtatzëna, që do të thotë se ato nuk janë gjithmonë zgjidhja më e mirë për gratë jo shtatzëna në një bazë afatgjatë.

Nevojat tuaja për hekur, për shembull, rriten nga 18 miligramë në 27 miligramë gjatë shtatzënisë. Ndërsa efektet anësore afatshkurtra të sasisë së tepërt të hekurit përfshijnë shqetësime të lehta të GI si kapsllëku dhe nauze, me kalimin e kohës kjo tepricë e lëndëve ushqyese mund të bëhet më problematike.

Nëse nuk jeni shtatzënë ose nuk planifikoni një shtatzëni, mund t’i ndaloni ato para lindjes derisa të keni vërtet nevojë për to (p.sh., disa muaj para shtatzënisë, gjatë shtatzënisë dhe – shpesh – për kohëzgjatjen e ushqyerjes me gji).
Burimi Konica.al

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button