Ekspertët zbulojnë shkëmbin më shumë se 460 milionë vjeçar, gjejnë mbi 170 lloje fosilesh

Ekspertët njoftojnë se në Britaninë e Madhe është gjetur një nga depozitat më të rëndësishme fosile në botë.

Fosilet përfshijnë shumë krijesa me trup të butë që gjenden në shkëmbinj që janë qindra miliona vjet të vjetër.

Shkëmbinjtë u vendosën nën det mbi 460 milionë vjet më parë, kur mesi i Uellsit u mbulua nga oqeani. Sakaq, fosilet u zbuluan pranë Llandrindod Wells, Powys, në këtë zonë.

Sipas ekspertëve, studiuesit në Amgueddfa Cymru – Museum Wales e bënë zbulimin në vitin 2020 gjatë bllokimit të COVID-19.

Mbi 170 specie u zbuluan në një vend sekret në tokë private. Ekspertët dhe banorët e Llandrindodit, Dr Joseph Botting dhe Dr Lucy Muir thanë se vendi ishte i rrallë pasi kishte ruajtur inde të buta dhe organizma të plotë, jo vetëm predha dhe kocka.

Vendi, i referuar si Banka e Kalasë nga studiuesit, daton nga Ordoviciani i Mesëm, rreth 50 milion vjet pas të gjithë shembujve të njohur më parë të të njëjtit lloj, që datojnë në periudhën Kambriane (538 deri në 485 milion vjet më parë).

Zbulimi është i rëndësishëm pasi jep një pasqyrë të re se si evoluoi jeta në këtë periudhë, sipas Dr Muir.