Aktualitet

A mund të shkaktojë sindroma e zorrës së irrituar dhimbje koke?

30.04.2023 – 11:24

Nëse shpesh përballeni me dhimbje koke, veçanërisht me episodet e migrenës, atëherë tashmë e dini se ato mund të prishin stomakun – të përzierat, të vjellat, diarreja dhe humbja e oreksit janë të gjitha efekte anësore të zakonshme.

Por a është e kundërta e vërtetë? Për shembull, nëse keni sindromën e zorrës së irrituar (IBS), a mund të shkaktojë ajo dhimbje koke? Disa studiues kanë filluar të mendojnë po, kryesisht falë lidhjes zorrë-tru.

Ndërsa IBS nuk shkakton dhimbje koke ose migrenë, ekziston një korrelacion midis dy kushteve që nuk mund të injorohen. Ja çfarë dimë deri tani për lidhjen midis këtyre dy kushteve të zakonshme, nga mënyra se si të kuptoni se me çfarë keni të bëni deri tek mënyra se si mund t’i trajtoni të dyja në të njëjtën kohë.

A shkakton IBS dhimbje koke?
Ekziston një lidhje midis IBS dhe dhimbjes së kokës. Njerëzit me IBS kanë një rrezik në rritje të zhvillimit të një çrregullimi parësor të dhimbjes së kokës si dhimbje koke e tipit tension ose migrenë.

Në një studim të vitit 2020 me 2,885 individë, njerëzit me IBS kishin një shans 44% për të bashkëekzistuar me dhimbje koke, ndërsa njerëzit pa IBS kishin vetëm një shans 23% për dhimbje koke.

Një tjetër studim i vogël, i botuar në vitin 2016, zbuloi se rreth 22% e njerëzve me IBS kishin dhimbje koke të tipit tension, por më shumë se 35% kishin migrenë. Kjo sugjeron që migrena është më e zakonshme tek njerëzit me IBS sesa dhimbja e kokës e tipit tension.

Për këtë arsye, shumica e hulumtimeve rreth IBS dhe dhimbjeve të kokës fokusohen në migrenën.

Një nga studimet më të mëdha të bërë ndonjëherë mbi migrenën dhe IBS, i botuar në vitin 2006, zbuloi se njerëzit me IBS kanë më shumë se 1.5 herë më shumë gjasa të kenë migrenë sesa ata pa IBS.

Njerëzit me migrenë gjithashtu kanë një rrezik më të lartë të zhvillimit të IBS sesa njerëzit pa migrenë. Studimi i vogël zbuloi gjithashtu se pjesëmarrësit me migrenë kishin dy herë më shumë gjasa të kishin IBS sesa njerëzit pa migrenë.

Në përgjithësi, dhimbjet e kokës nga tensioni:
janë të lidhura me stresin dhe tensionin e muskujve
zakonisht shkaktojnë dhimbje të lehta deri në mesatare në të gjitha anët e kokës
mund të shkaktojë dhimbje në qafë
zakonisht nuk shkaktojnë nauze ose të vjella, ose ndjeshmëri ndaj dritave, tingujve ose erërave

Migrena është një gjendje neurologjike me grupin e vet të simptomave:
shpesh shkaktojnë dhimbje pulsuese vetëm në njërën anë të kokës
shpesh janë të rënda dhe përkeqësohen me aktivitet
mund të shkaktojë nauze dhe të vjella, si dhe ndjeshmëri ndaj dritave, tingujve dhe aromave
mund ose nuk mund të paraprihet nga aura
mund të zgjasë nga disa orë deri në disa ditë

Lidhjet midis IBS dhe migrenës
Mjekët dhe studiuesit nuk janë plotësisht të sigurt pse ekziston një lidhje e fortë midis IBS dhe migrenës, por ka disa gjëra që mund të rrisin gjasat për të zhvilluar njërën prej kushteve (dhe, për rrjedhojë, mund të rezultojnë që të përfundoni me të dyja).

*Gjenetika
Duket se migrena, dhimbja e kokës e tipit të tensionit dhe IBS mund të ndajnë të gjitha disa komponentë gjenetikë.

Një studim i vogël i vitit 2016 gjeti disa ngjashmëri gjenetike, të cilat mund të sugjerojnë origjinë të ngjashme fiziologjike për këto kushte. Studimi zbuloi se pjesëmarrësit me IBS dhe një çrregullim parësor të dhimbjes së kokës kishin të paktën një gjen që ndryshonte nga gjenet e grupit të kontrollit të shëndetshëm.

*Ndjeshmëria ndaj dhimbjes
IBS dhe migrena ndonjëherë kategorizohen si kushte kronike të dhimbjes që mund të përfshijnë ndjeshmëri të shtuar ndaj dhimbjes në zorrë dhe tru. Kjo është një arsye pse ekspertët mendojnë se disa njerëz i zhvillojnë këto kushte ndërsa të tjerët jo.

Autorët e një studimi kërkimor të vitit 2020 theksojnë se mbindjeshmëria e sistemit nervor enterik (i cili rregullon traktin gastrointestinal) është vërejtur te pacientët me IBS, ndërsa mbindjeshmëria e rrugëve të dhimbjes në tru shpesh përmendet si një faktor shkaktar në migrenë.

Kjo ka bërë që disa studiues të sugjerojnë se njerëzit me IBS dhe migrenë janë më të ndjeshëm ndaj stimujve në përgjithësi. Kjo ndjeshmëri mund të ndikojë në disa sisteme të trupit dhe të shkaktojë diagnoza të shumta që lidhen me përgjigjen e dhimbjes.

*Hormonet
IBS dhe migrena janë të dyja më të zakonshme tek gratë, kështu që ka një arsye të mirë për të menduar se hormonet si estrogjeni mund të jenë pjesërisht fajtorë për shkaktimin e çrregullimeve të zorrëve dhe trurit.

Fatkeqësisht, efektet e hormoneve të tilla si estrogjeni dhe progesteroni në IBS nuk janë studiuar mirë. Por, në mënyrë anekdotike, shumë gra me IBS raportojnë përkeqësim të simptomave rreth kohës së menstruacioneve.

Migrena ka qenë prej kohësh e lidhur me luhatjen e hormoneve; në fakt, ekziston një lloj migrenë e quajtur migrenë menstruale, e cila shkakton simptoma menjëherë para ose gjatë periudhave menstruale. Në veçanti, ndryshimi i niveleve të estrogjenit zakonisht shoqërohet me migrenën menstruale.

*Serotonin
Disa studiues besojnë se lidhja zorrë-tru i trupit mund të jetë përgjegjëse për IBS dhe migrenën. Ata kanë konsideruar në mënyrë specifike nivelet e ulëta të serotoninës në zorrë si një faktor të mundshëm.

Hulumtimet e kaluara kanë gjetur nivele të ulëta të serotoninës tek njerëzit me migrenë dhe njerëzit me IBS, dhe kjo mund të jetë pjesë e arsyes pse frenuesit selektivë të rimarrjes së serotoninës (SSRIs) përdoren ndonjëherë për trajtimin e IBS.

Megjithëse episodet e migrenës mund të shkaktojnë disa shqetësime të GI si nauze dhe të vjella, njerëzit me migrenë gjithashtu kanë një incidencë më të lartë të IBS sesa njerëzit e tjerë. Ndërsa IBS nuk shkakton migrenë – dhe migrena nuk shkakton IBS – faktorë të ndryshëm mund të rezultojnë që njerëzit të kenë të dyja gjendjet.

Nëse mendoni se keni migrenë dhe IBS, është e rëndësishme të keni një ekip profesionistësh të kujdesit shëndetësor që punojnë me njëri-tjetrin dhe me ju për të menaxhuar simptomat tuaja dhe për të bashkëpunuar në trajtime.
Burimi Konica.al

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button