A Do Kthehet Karantina, Në Shtator/ Ja Si Përgjigjet Anëtari I Komitetit Të Ekspertëve…

42

Eksperti i Shendetit publik si dhe anëtari i Komitetit Teknik të Ekspertëve Alban Ylli, nuk e përjashtoi mundësinë për zgjatje të orës.Në rubrikën “Opinion”, në “News 24”, Alban Ylli iu bëri apel që qytetarët të vaksinohen.

“Komiteti Ekspertëve përdor informacionin më të mirë shkencor që ekziston për të bërë rekomandimet. S’ka dyshim që varianti delta influencon në vende të botës për rikthimin e një vale të tretë. Kjo u pa në Britani. Edhe SHBA po vijon me të njëjtën linjë. Varianti Delta është duke u shndërruar në variant dominant.

Të gjitha mostrat në Gjermani u kthyen me përgjigje që ishin Delta. Ne presim që rastet të rriten gradualisht. Ka faktorë që po na mbrojnë, por ato janë më të pa sigurt. Qipro, Greqi, Azi, duket qartazi që ky variant është shkaktari kryesor i një vale infektime dhe vde kjesh”, tha Ylli.

A keni rivlerësuar rimbyllje të Shqipërisë në shtator?
Alban Ylli: Është diskutuar, është një nga skenarët. Shqipëria ka një strategji, për të përballuar skenarët për të ardhmen. Këto janë refelektuar në një dokument të qeverisë dhe duhet pranuar, që v aksinimi i popullatës është i pamjaftueshëm.

Jemi në një stad të avancuar të pandemisë. S’ka vend për panik, por duket qartazi që prirja e rasteve e kemi të pashmangshme një valë tjetër. Ajo do të jetë më e butë, por s’kemi arsye të besojmë që situata do të jetë normale, në kushtet që pandemia është në vitin e dytë të saj. Në vitin 2022 masat do të ndryshojnë. Masat janë në terma afatshkurtër.